Clunia

CLVNIA visitors’ reception centre

It is not possible to act in a place like this without being aware of the profound responsibility that this entails. The archaeological site of the Roman city of Clvnia, its natural environment belonging to the Burgundian Sierra de la Demanda, its history and its heritage, the recent and successful architecture that is already a more part of this natural landscape and built, etc.

 

Faced with all these circumstances, our proposal aims to act in this landscape with modesty, serenity, respect and simplicity, without imposition, with a very controlled scale, integrating with those aforementioned pre-existences, enhancing as much as possible its values and evoking the memory of the place.

 

Our response to the complex equation proposed is intended to be simultaneously measured and clear, modest and propositional, contemporary and approximate to the memory of these Roman origins. In an environment like the one we are dealing with, architecture cannot be alien to all these circumstances that condition it in an overwhelming way.

In line with the new existing buildings (warehouse of archaeological material and archaeological classroom), the project is configured by a set of platforms, bases and volumes that shape a landscape halfway between architecture and nature.

Respect for the horizontal traces already present, in the north-south direction, has also been decisive in raising the project. As we approach from the road, the Visitor Reception Center (CRV) will manifest itself as a simple piece of a single plant with marked horizontal tension, on which emerge 2 simple volumes in the background. For its part, the parking (for 100 cars and 5 buses) will be configured as a topography or landscape with soft pavements, ensuring that both its shape and the vehicles have the least possible impact on the landscape; that is, the parking lot will try not to look like a parking lot.

Because of its position with respect to the plot, the house acts as a filter between the public area of the street, located to the north, and the most private, located to the south and reserved for the garden and the pool.

Pedestrian access occurs from the exterior alignment, by Abedul Street, through a first entrance patio generated by one of the “incisions” that characterize the geometry of the house. A central courtyard, developed at double height, articulates the dichotomy between the night areas, to the north, and the daytime areas to the south.

To the northeast there is a third courtyard that illuminates the guest rooms, service and facilities located below ground, while a fourth patio of less strict geometry serves the studio, which thus extends to the level of the plot by a ramp garden.

The apparent external hermetism and compactness contrast with the great openness and luminosity of the interior, dominated by the continuity of the spaces, the presence of glass and the natural light coming from the various patios and skylights that pierce the house and transform it at every moment.

The structure of exterior concrete walls is broken down and atomized here into very light metal pillars. Each of the 4 elevations of the house is a manifestation of the domestic relations between the interior and exterior spaces to which they are adjacent. The spans of these 4 faces are qualified differently according to the orientation and needs to which they must respond.

Classification

Public buildings, culture and heritage

Location

Roman city of Clunia, Burgos, Spain

Date

2015

 

Client

Burgos Provincial Council

Area

1.325 m2  built

4.000 m2  outdoor spaces

Estimate

1.920.000 €

Architects

Enrique Jerez

Koldo Fdez. Gaztelu

Carlos Pereda

Óscar Pérez

Collaborators

Archaeologist:  Ángel Palomino